Sól morska jodowana cena netto 1,65 pln/kg
Sól morska jodowana cena netto 1,65 pln/kg
:Podana cena jest ceną netto za 1 kg przy zakupie jednorazowym minimum 20 ton.
1,75 zł netto /kg przy zamówieniu od 10 ton do 20 ton.
1,85 zł netto /kg przy zamówieniu od 5 do 10 ton.
w ofercie posiadamy także sól niejodowaną.
Przy zakupie 20 ton i więcej transport na terenie kraju jest wliczony w cenę. Przy mniejszych zamówieniach towar jest loco Warszawa.
kontakt
tel.: 601 236 446
tel.: 504 866 654
tel.: 501 129 155
Sól morska
Pierwsze informacje o początkach produkcji soli morskiej sięgają ii tysiąclecia. Przez kilka stuleci sól była wydobywana z rozlewisk i bagien solnych i jej wydobycie wraz z rozwojem handlu morskiego wzrastała systematycznie. Sól morska w przeciwieństwie do soli kamiennej jest bardziej wartościowa. Zawiera tylko 34 % chlorku sodu! Posiada wiele mikroelementów. Sól morską pozyskuje się metodą naturalna, czyli przez odparowanie wody morskiej w naturalnym środowisku. Bardzo ważnym czynnikiem w procesie jest temperatura - im wyższa tym sól jest delikatniejsza, bielsza i zawiera mniejszą ilość zanieczyszczeń.
Sól oferowana przez naszą firmę pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego gdzie warunki do jej pozyskania są wyjątkowo korzystne. Oferta soli jest bardzo duża - od soli przemysłowej po przez sól kosmetyczną, jadalną, jodowaną do soli dla zastosowań dedykowanych dla SPA i basenów kąpielowych.
Wartość odżywcza i skład soli morskiej
Sól jest niezbędnym elementem koniecznym organizmom do życia ponieważ w składzie posiada sód. Sól jest minerał nie zawiera kalorii i nie posiada wartości odżywczych.
Główne składniki soli morskiej w 100 g:
chlor 51,6 - 55,8 g
sód 33,10 - 35,30 g
magnez 0,38 - 0,68 g
wapń 0,04 - 0,18 g
potas 0,08 - 0,18 g
siarczan 0,87 - 2,10 g
żelazo 0,80 - 1,60 mg
mangan poniżej 0,005 mg
cynk 0,37 - 0,72 mg
Sól a zdrowie
Biopierwiastki zawarte się w soli morskiej są niezbędne prawidłowych reakcji chemicznych przebiegających w organizmie człowieka. Biorą one czynny udział w procesach metabolicznych przy przemianie materii. Organizm ludzki ma znikome zapotrzebowanie na sól określane na poziomie 5 g dziennie Spożywanie soli w nadmiarze, szczególnie kamiennej może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych.
Zastosowanie w kuchni
Sól ma wiele zastosowań szczególnie w kuchni domowej i w przemyśle spożywczym. Jest najczęściej spotykanym składnikiem w przygotowaniu potraw. Sól jest także najbardziej znanym i naturalnym środkiem konserwującym żywność szczególnie mięsa, ryby, produkty mleczne itp. Sól ma wyjątkowe działanie powstrzymujące rozwój bakterii. Wyjątkową cechą soli jest wzmocnienie smaku przyrządzanych potraw i wyeksponowanie smaku pozostałych składników. Sól poprawia kolor potraw, i eksponuje ich aromat szczególnie mięs. Dodawanie soli do potraw które podlegają obróbce termicznej równoważy utraty soli mineralnych w czasie tego procesu. Idealnie nadaje się do piekarni, przetwarzanie orzechów, przypraw i jako dodatek do konserwowania mięs i wędlin oraz przetwórstwa ryb.