Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies celem dostarczenia zawartości stron i reklam dostosowanych do Ciebie. Aby uzyskać więcej informacji informacji, zapoznaj się z naszą Polityką plików „cookies”.Zatwierdź ok
Olej lniany
Olej lniany
Do uzgodnienia
Prośba o więcej informacji
Dodaj do ulubionych

Olej lniany

  • Czas dostawy:na zamówienie
Cena do uzgodnienia
Nie zawiera VAT
Opis produktu

Olej lniany

:
Olej lniany uzyskuje się z siemienia lnianego. Jest żółtawy, przeźroczysty. Posiada swoisty zapach i smak o nucie orzechowej.

W łyżce nierafinowanego oleju lnianego tłoczonego na zimno, aż połowę składu stanowi kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony kwas oleinowy oraz dwunienasycony kwas linolowy z rodziny Omega 6. Tylko 9,8 % składu to kwasy nasycone!

Dla zachowania bądź odzyskania zdrowia konieczne jest dostarczenie organizmowi Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych tzw. NNKT. Do niedawna jako NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, uważano jedynie kwas linolowy z rodziny Omega-6 (wchodzi w skład oleju lnianego), podczas, gdy obecnie wiadomo już, że organizm ludzki koniecznie potrzebuje dostarczać z zewnątrz również kwasy z rodziny Omega-3 ( aż 50% składu oleju lnianego).

Ponadto naukowcy dowodzą, że nie tylko jakość dostarczanego tłuszczu jest istotna dla zdrowia człowieka. Istotna jest także proporcja poszczególnych rodzajów spożywanych kwasów tłuszczowych. Proporcja kwasów Omega-6 do Omega-3 w oleju lnianym wynosi 2,5:1. We wszystkich obecnie publikowanych opracowaniach dotyczących zdrowego odżywiania z kwasami tłuszczowymi zalecana "złota proporcja" waha się w granicach od 4:1 do 1:1.

W naszej współczesnej diecie kwasów Omega-3 praktycznie nie dostarcza się organizmowi w ogóle, a Omega-6 obecne są w nadmiarze, co - między innymi - powoduje zachwianie równowagi immunologicznej i nadmierną skłonność do stanów zapalnych organizmu.

Olej lniany jest jednym z najbogatszych źródeł nienasyconego kwasu tłuszczowego z rodziny Omega-3. W naszej codziennej diecie opartej o żywność produkowaną masowo kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 pojawiają się w dalece niewystarczających ilościach. Do tej pory ze względu na antycholesterolową propagandę wszystkie tłuszcze zostały uznane za niepożądane w diecie składniki odżywcze.

Tymczasem najnowsze odkrycia naukowe dowodzą, że kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu stanowiąc między innymi budulec dla:

- tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3!!!),
- syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy - hormonów szczęścia),
- każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej, co ma ogromne znaczenie w przypadku chorób nowotworowych).

Kwasy Omega-3 sa bardzo aktywne chemicznie, dzięki czemu okazują się tak skuteczne w mogą np. odbudować szkody powstałe w wyniku procesów utleniania zachodzących w komórkach mięśnia sercowego!

Pionierką badań nad kwasami omega-3 i olejem lnianym jest dr Johanna Budwig- siedmiokrotnie nominowana do Nobla niemiecka biochemik. Jej odkrycia pomogły już tysiącom chorych ludzi na całym świecie, nawet tym, których choroba została uznana za śmiertelną. Nowotwory, miażdżyca, choroba Alzheimera, alergia, dermatozy, depresja i wiele innych schorzeń niezależnie od stanu ich zaawansowania.
(Zobacz więcej)
Nr. identyfikacyjny produktu: 815066 | Sprzedawca Dostawca z zewnątrz
  • Data dodania produktu 16/03/2011
  • -
  • Zmiany wprowadzone przez sprzedawcę. 18/07/2014
(Zobacz więcej)
Zgłoś się po indywidualną wycenę do producentem
Dane kontaktowe Zmień dane | Zmień użytkownika
  • Zapomniałem hasła
  • Bez specyfikacji
  • Jestem zainteresowany/a: jednostek
Naciskając przycisk "Prośba o więcej informacji" zgadzasz się na Regulaminu i Polityki ochrony prywatnosci.
Formularz kontaktowy zawiera błędy, proszę sprawdzić wpisane informacje.
Produkty podobne do

Olej lniany

Sprzedawaj Twoje produkty na największym internetowym portalu dla firm