Olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni
:Olej wyciskany jest z nasion dyni po usunięciu z nich łupinek, w sposób delikatny, na zimno. Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych i wielokrotnie nienasyconych zalecany jest dla zachowania i zwiększania wydolności fizycznej i umysłowej organizmu, w celu zapobiegania otyłości, spowalniania procesów miażdżycy naczyń krwionośnych, a także dla utrzymania normalnego stanu działania układu nerwowego. Oczyszcza krew, działa moczopędnie i przeciwzapalnie. W dużym stopniu łagodzi symptomy pojawiające się przy niezłośliwym powiększeniu się prostaty, jest także doskonałym środkiem przeciw podagrze oraz różnym pasożytom jelit.
Bogate głównie w witaminę E pestki dyni są nieodzownym elementem zdrowego trybu życia. Olej uzyskiwany z pestek dyni jest bardzo zdrową substancją odżywczą.
Dodany, wielokrotnie nienasycony kwas tłuszczowy Omega-3 o długim łańcuchu węglowym, zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego, w tym na przykład ryzyku powstawania zakrzepicy. Reguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także spowalnia dalszy rozwój nowotworów.