Ksylitol
Ksylitol
:Ksylitol to substancja, która w naturalnej formie, występuje w owocach włóknistych, kolbach kukurydzy oraz w drzewach liściastych, np. w brzozie. W naturalnej formie ksylitol występuje też w organizmie człowieka oraz zwierząt, jako produkt uboczny w procesie przemiany glukozy.
Nasz ksylitol pozyskiwany jest z kolb kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie.
Ksylitol ma o 40 % mniejszą kaloryczność i o 75 % mniej węglowodanów od sacharozy i jest absorbowany i powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, dzięki czemu posiada indeks glikemiczny ponad 14-krotnie niższy od powszechnie spożywanego cukru buraczanego.
Spożywanie żywności/napojów zawierających ksylitol zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu niż po spożyciu żywności / napojów zawierających cukier.
Żywność/napoje zawierające ksylitol pomagają w zachowaniu mineralizacji zębów
Ksylitol należy wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od małych ilości. Zbyt duże spożycie może wywołać efekt przeczyszczający . Nie zaleca się podawania produktu małym dzieciom.
Ksylitol z wyglądu i smaku przypomina zwykły cukier. Jego działanie jest jednak zupełnie inne. Jest to alkohol cukrowy, chroni przed spustoszeniami w organizmie, jakie powoduje spożywanie zwykłego cukru.
CIEKAWOSTKA:
Pozyskiwanie ksylitolu kukurydzianego:
Hydroliza ksylanów jest prowadzona przez mikroorganizmy, podobnie jak redukcja ksylozy do ksylitolu, która również odbywa się na drodze fermentacji bakteryjnej. Metoda ta jest prostsza, od metody pozyskiwania ksylitolu brzozowego, a odpady są biodegradowalne, dlatego jest tańsza i naturalna. Nic bardziej mylnego, że kylitol kukurydziany jest gorszy od brzozowego.
Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanego produktu zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.