Olej słonecznikowy - ekologiczny
Olej słonecznikowy - ekologiczny
:Trudno znaleźć inne ziarna zawierające tyle cennych związków chemicznych i ważnych witamin oraz minerałów co nasiona słonecznika. Wytwarzany z nich olej, zawiera największą ilość spośród wszystkich olejów witaminy E, która to pełni rolę ochronną błon komórkowych, β-karotenu, lecytyny oraz grupę niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - Omega 6. Zwiększają one odporność organizmu na infekcje, oczyszczają ścianki naczyń krwionośnych, zwiększając ich elastyczność. Systematycznie stosowany, wpływa korzystnie na gospodarkę tłuszczową organizmu oraz obniża poziom "złego" cholesterolu (LDL), zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i zawału serca. Odżywia, regeneruje system nerwowy i odbudowuje nabłonki komórek. Ze względu na wysoką zawartość witaminy E, polecany jest zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Popularny w kuracji odtruwającej "ssania oleju". W przemyśle spożywczym doskonale nadaje się do zup, sosów, kasz, makaronów, surówek, sałatek, majonezów i dresingów.