Migdały kalifornijskie
Migdały kalifornijskie
:Migdały zawierają również dużo białka - około 20g/100g produktu, dlatego zalecane są w diecie wegetariańskiej. Ze względu na te właściwości poleca się spożywanie migdałów w umiarkowanych ilościach w diecie stosowanej w profilaktyce zawału serca. Migdały zawierają znaczną ilość witamin B1 i PP oraz potas, które to składniki usprawniają funkcje mózgu - zapewniając lepszą pamięć i koncentrację.
Z tego względu migdały poleca się uczniom oraz wszystkim tym, którzy chcą jak najlepiej przyswajać wiedzę. Migdały zawierają również bardzo duże ilości magnezu potrzebnego do syntezy białek i przy skurczach mięśniowych. Magnez chroni naczynia włosowate przed zniszczeniem bierze udział w syntezie znacznej ilości enzymów i odgrywa kluczową rolę w przemianach energetycznych cukru we krwi. To, co jest szczególnie istotne, to jego ochronne działanie na mózg w warunkach stresu.